Nieuws Gemeente De Wolden

Abonneren op feed Nieuws Gemeente De Wolden
Het laatste nieuws van de gemeente Dewolden
Bijgewerkt: 37 min 29 sec geleden

Concert Ruunder Basalt 9 december 2023

wo, 06/12/2023 - 12:00

25 jaar geleden zouden de plattelandsgemeenten Ruinen, Ruinerwold, Zuidwolde en De Wijk worden verdeeld over de gemeenten Meppel en Hoogeveen. Hoewel er begrip was voor het herindelen van de Drentse gemeenten, werd gevreesd dat de aandacht voor het platteland te veel naar de achtergrond zou verdwijnen. Nadat ‘Den Haag’ overtuigd was, is het gelukt gemeente De Wolden te laten ontstaan. Zo is 25 jaar geleden door een paar man een koor opgericht, in 1998 ontstond het mannenkoor in een fietsenwerkplaats, specifiek voor het contact met elkaar waarin de samenhang werd gevormd door de (zang)stemmen. Om dit jubileum te vieren heeft het Ruiner mannenkoor dit jaar meerdere concerten gegeven op verschillende plaatsen, in het kader van 25 jaar De Wolden hebben zij een subsidie ontvangen die de concerten mede mogelijk hebben gemaakt.

Initiatieven vanuit de samenleving ondersteunen

Het 25-jarig jubileum van De Wolden wordt gevierd met verschillende activiteiten georganiseerd door inwoners met behulp van een subsidie. Er vinden dit jaar nogverschillende festiviteiten plaats. Via nieuwsberichten op de website van de gemeente en via sociale media worden de activiteiten aangekondigd.

Goede waardering voor gemeente De Wolden in cliëntervaringsonderzoek Wmo 2022

di, 05/12/2023 - 13:43

Elk jaar vindt er een cliëntervaringsonderzoek plaats. De Wolden vindt het belangrijk om de ervaringen van inwoners met ondersteuning vanuit de Wmo regelmatig te monitoren. De ondervraagde inwoners zijn opnieuw tevreden over de Wmo ondersteuning. Doordat de ondersteuning aansluit bij de hulpvraag, kunnen inwoners zich beter redden en ervaren zij een betere kwaliteit van leven. Van de inwoners die hulp ontvangen werden er 929 aangeschreven voor een steekproef, waarop 484 reacties kwamen (52%).

De gemeente helpt vanuit de Wmo inwoners die dat nodig hebben met bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning, vervoer, dagbesteding en hulpmiddelen. Wethouder zorg, Mark Turksma, is tevreden over de uitkomsten: “Het onderzoek laat zien dat de Wmo dienstverlening door onze klanten goed gewaardeerd wordt. Toch blijven we eraan werken om het verder nog te verbeteren. Zo blijft de bekendheid van de onafhankelijke cliëntondersteuning nog een punt van aandacht. Het is belangrijk dat de inwoners weten waar ze met hun vragen terecht kunnen.”

Nominaties Raspaard en Rasveulen 2023 bekend

ma, 04/12/2023 - 15:34

Wanneer inwoners meedenken en -doen in plannen van de gemeente, of de gemeente denkt en doet mee in plannen van inwoners, dan dragen ze samen bij aan een samenleving waarin iedereen zich herkent. Burgemeester Inge C.J. Nieuwenhuizen: ‘Inwoners en ondernemers, de instellingen en de gemeente: samen werken we aan een vitaal De Wolden. En daar zijn we trots op. Door jaarlijks één van de vele initiatieven van onze inwoners uit te roepen tot Raspaard De Wolden, laten we zien dat we als gemeente trots zijn en respect hebben voor dat wat deze inwoners met hun initiatieven mogelijk maken.’ De geboorte van het Rasveulen dit jaar, beloont jongeren die ook initiatiefrijk zijn. Zo stimuleren we de kracht van jongeren in de Woldense samenleving.

Dit jaar zijn zes initiatieven genomineerd voor het Raspaard:

 • Boerendrokte: evenement rondom museumboerderij Karstenhoeve in Ruinerwold Boerendrokte is al vier jaar lang drie keer per jaar een evenement belangstellenden. Dit wordt gedaan door middel van toneel en met behulp van vele vrijwilligers, waaronder inwoners van Ruinerwold. Het trekt gemiddeld per dag 400 belangstellenden.
 • Vrijwilligers zwembad De Waterlelie, Zuidwolde: Stichting zwembad De Waterlelie maakt het zwembad beschikbaar voor 40.000 tot 55.000 bezoekers per seizoen. Dit kan door de hulp van zo'n 40 vrijwilligers.
 • Volksfeest Zuidwolde: vrijwilligers organiseren al jaren het volksfeest dat de mensen in Zuidwolde verbindt.
 • De Perenpluk Ruinerwold: een uniek perengoed stoofperenfeest en perenveiling voor inwoners en andere belangstellenden door jong & oud in Ruinerwold. Ondernemers en boerenerven haken hierop aan en ontvangen op deze dag bezoekers op hun erf.
 • Vrijwilligers Zwembad Ruinen: volgend jaar bestaat de Stichting zwembad Ruinen 10 jaar en door alle enthousiaste vrijwilligers kunnen inwoners en toeristen fijn zwemmen in het zwembad.
 • XMAS Party Ruinerwold: na het sluiten van de café Centraal en zalencentrum De Klok, neemt een groep jeugd uit Ruinerwold het initiatief betreft uitgaan, samenkomen en het vieren van de kerstdagen. Ze laten zien hoe je er een feest van maakt.

Inwoners van De Wolden weten als geen ander wie voor de titel in aanmerking komt. Zij hebben deze enthousiaste vrijwilligers genomineerd. De jury, de winnaars van 2022 werkgroep Theaterspektakel Mina Koes, en het college van burgemeester en wethouders, maakt de winnaar van dit jaar bekend tijdens de nieuwjaarsontmoeting in het gemeentehuis van Zuidwolde op donderdag 4 januari om 19.30 uur.

Rasveulen geboren

Dit jaar werd het Rasveulen ‘geboren’; dé prijs voor jongeren van 6-18 jaar die met een initiatief hun buurt, dorp of De Wolden mooier maken. Het is dus de eerste keer dat deze nieuwe prijs wordt uitgereikt. De volgende jongeren zijn genomineerd:

 • Oppep bankje door Jill (9), een vrolijk bankje op het schoolplein van de Groene Hartschool in Zuidwolde waar je op kunt gaan zitten als jij je even alleen, niet prettig of verdrietig voelt. Dat ziet dan een ander en hij/zij komt naar je toe om te kletsen of je mee te vragen om mee te gaan spelen.
 • Beeld De Wolf, bij kindertheater de Wijk, 2 jongens (14), zelfgemaakt kunstwerk.
 • Bloembollen project school Koekange groep 7 & 8 van de Rozebottel plantten bloembollen om het fietspad richting de Wijk kleurrijker te maken.

Het vriest weer, de winter begint nu echt!

do, 30/11/2023 - 16:13

Bij een klein aantal fietspaden kunt u een bord zien met de boodschap dat er op die plek niet gestrooid wordt. De reden hiervoor is dat het betreffende wegdek nog te nieuw is. Het is kortgeleden aangelegd. Het asfaltmateriaal moet nog uitharden, en strooizout verstoort dat proces. Vandaar dat een enkel fietspad nog wordt overgeslagen.

Let dus op deze borden. We wensen u een veilige reis.

Inrichting rotonde Ommerweg in Zuidwolde

ma, 27/11/2023 - 09:40

Het ornament heeft helaas haar beste tijd gehad. Al een paar jaar is het niet meer in bedrijf, vanwege lekkage door slijtage. De unieke aard wordt nu een nadeel: reparatie is niet haalbaar en het vele waterverbruik is niet duurzaam voor deze tijd. Zodoende is besloten tot het opnieuw inrichten van deze rotonde.

De rotonde zal worden ingezaaid met bloemmengsels gecombineerd met enkele vaste struiken, net als de rotondes bij de N48 op- en afrit. Begin december starten de werkzaamheden. Dan is de rotonde optimaal voorbereid op een bloeiend voorjaar.

Arbeidsmarkt wordt gevonden

vr, 24/11/2023 - 13:16

Onder meer de grote vraag naar arbeid heeft gezorgd voor een afname van het aantal inwoners van De Wolden met een bijstandsuitkering. Ook het feit dat meer werkgevers de beheersing van het Nederlands minder belangrijk vinden speelt mee: hierdoor krijgen statushouders grip op de arbeidsmarkt.

Al met al is er een positieve trend zichtbaar in het sociale domein in De Wolden. Dat is goed nieuws voor iedereen!

Uw woning kosteloos energiezuiniger? Het Fix-team komt langs!

vr, 24/11/2023 - 09:00

Het Fix-team gaat dan bij zoveel mogelijk woningen langs en brengt gratis tochtstrips, radiatorfolie en andere kleine energiebesparende middelen aan. De klussers van het Fix-team bellen bij verschillende adressen aan om te vragen of er hulp nodig is bij het treffen van energiebesparende maatregelen. Wilt u zeker zijn van een bezoek van de Fix-bus? Maak dan online een afspraak via www.fixteamdrenthe.nl.

Het Fix-team is van 4 tot en met 8 december in Ruinen en Ruinerwold, dagelijks tussen 9.00 en 16.00 uur.

Asfalteringswerkzaamheden De Wolden

do, 23/11/2023 - 09:16

Bij de herstelwerkzaamheden worden klinkers in reparatievakken vervangen door nieuw asfalt. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de aannemers Buning Wegenbouw uit Zuidwolde en De Wilde Wegenbouw uit Groningen.  

Het betreft de volgende locaties:

Plaats                        Straat

 • Ansen                    Ruinerdijk, nabij lichtmast 21
 • Ansen                    Kerkdijk, tussen Grote Esweg en Bureau Land
 • Ansen                    Om de Kamp, nabij hsnr 24-38
 • Echten                   Ruinerweg, tussen spoor en Van Harte
 • Echten                   Koekangerweg, nabij hsnr 6
 • Alteveer                 Oosterveldweg, nabij hsnr 14
 • Alteveer                 Oosterveldpad, diverse plekken
 • Koekange              Oshaarseweg, bij hsnr 55
 • Kerkenveld             Linderveldweg, nabij Gedempte Hoofddiep
 • Ruinen                   Gijsselterweg, nabij hsnr 45
 • Zuidwolde               Falieberglaan, bij gasstation

Onder voorbehoud:

 • Koekange               Broekhuizen, nabij hsnr 36 (klinkersleuf)
 • Koekange               Weerwilleweg, nabij hsnr 10a (klinkersleuf)
 • Koekange               Weerwilleweg, nabij hsnr 24 (asfaltreparatie)

Om de werkzaamheden zo goed en veilig mogelijk uit te kunnen voeren zijn bovenstaande wegen ter plaatse van de reparatievakken geheel of gedeeltelijk afgezet. Het verkeer zal hiervan enige hinder ondervinden.

Woningen en bedrijven zijn bereikbaar, ook voor Hulpdiensten en ProZero. (Brom)fietsers op fietspad Oosterveldpad moeten afstappen en door de berm lopen met de (brom)fiets).

De Ruinerweg in Echten/Echtenseweg in Ruinen is tussen de Fluitenbergseweg en de N375 gestremd. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid. Omdat deze twee dagen geen inzameldagen zijn is er geen hinder voor Prezero.  

Door (weers)omstandigheden kan een aanpassing van de planning noodzakelijk zijn. Via www.dewolden.nl zullen wijzigingen worden aangegeven.

Nadere informatie kan worden verkregen bij René Ramaker van gemeente De Wolden, te bereiken via 14 0528.

Subsidieprogramma LEADER 2023 nu open!

di, 21/11/2023 - 15:21

Van 10 november tot en met 21 december 2023 staat het LEADER-programma 2023 open voor subsidieaanvragen. LEADER is een Europees subsidieprogramma voor een vitaal platteland. Inwoners, ondernemers en organisaties met een projectplan voor een toekomstbestendig platteland in Drenthe kunnen een aanvraag indienen. Denk aan plannen voor een nieuw zorginitiatief, een circulaire en duurzame toekomstbestendige voorziening of een samenwerkingsproject op het gebied van klimaat of biodiversiteit.

Aanvragen

Een aanvraag moet passen bij de doelen van LEADER en er geldt een maximaal subsidiebedrag van € 125.000. Wie subsidie wil aanvragen, kan alle informatie hierover vinden op de website www.leaderdrenthe.nl.

Jubileumconcert Ruunder Basalt 19 november 2023

vr, 17/11/2023 - 10:47

25 jaar geleden zouden de Drentse plattelandsgemeenten tussen de gemeenten Meppel en Hoogeveen verdeeld worden over deze twee (industriegeoriënteerde) gemeenten. Hoewel er begrip was voor de herindeling van de Drentse gemeenten, werd gevreesd dat de aandacht voor het platteland te veel naar de achtergrond zou verdwijnen. Nadat men ‘Den Haag’ ervan had overtuigd dat platteland niet moest ondersneeuwen, is het gelukt gemeente De Wolden te laten ontstaan.

 

Niet toevallig viert Ruunder Basalt ook haar 25-jarig jubileum. Dit Ruiner mannenkoor is namelijk ook 25 jaar geleden opgericht, in een fietsenwerkplaats, heel kleinschalig. Het sociale samenzijn en de muzikale samenzang hebben gezorgd voor een duurzaam verbond: niet alle lokale koren halen dit jubileum. Om dit te vieren heeft Ruunder Basalt dit jaar meerdere concerten gegeven op verschillende plaatsen.

 

Initiatieven vanuit de samenleving ondersteunen

Het 25-jarig jubileum van De Wolden wordt gevierd met verschillende activiteiten georganiseerd door inwoners met behulp van een subsidie. In het kader van 25 jaar De Wolden heeft ook Ruunder Basalt een subsidie ontvangen die de concerten mede mogelijk heeft gemaakt. Er vinden dit jaar nog verschillende festiviteiten plaats. De activiteiten worden aangekondigd via nieuwsberichten op de website van de gemeente en via sociale media.

Elektriciteitsnet De Wolden wordt verzwaard

di, 31/10/2023 - 09:50
Overbelast

Het elektriciteitsnet in gemeente De Wolden is overbelast. Dit zorgt voor problemen bij zowel de afname als bij terug levering. Op zonnige dagen wordt bijvoorbeeld de omvormer van zonnepanelen wel eens afgeschakeld. De opgewekte stroom kan dan niet worden terug geleverd aan het net. De beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet is lastig voor inwoners en ondernemers. De verwachting is dat deze problemen in de toekomst zullen toenemen. Daarom moet het elektriciteitsnet worden verzwaard. De gemeente werkt samen met Enexis om dit zo snel mogelijk uit te voeren.

Praktische uitvoering

Binnenkort start Enexis met de verzwaring van het elektriciteitsnet in Zuidwolde. Deze werkzaamheden veroorzaken overlast. Soms moeten straten worden opengelegd. Ook wordt het aantal transformatorstations uitgebreid. De gemeente probeert de overlast tot een minimum te beperken. Buiten Zuidwolde zoekt de gemeente samen met Enexis naar een locatie voor een extra middenspannings-transformatorstation (MS-T). Vergelijkbare uitbreidingen zijn gepland voor Ruinerwold, Ruinen en Berghuizen.

Uitbreiding van het hoogspanningsnet

Voor het transport van elektriciteit zijn we afhankelijk van het hoogspanningsnet. Om het elektriciteitsnet daadwerkelijk toekomstbestendig te maken, moet dat ook uitgebreid worden. Voor zover we nu weten, komt er extra capaciteit op het hoogspanningsnet bij in 2028. Niet alleen voor het transport maar ook om ervoor te zorgen dat partijen met een grootverbruik aansluiting extra elektriciteit kunnen afnemen en/of terug leveren.

Klaar voor de toekomst

De exacte duur van alle werkzaamheden is nog niet bekend. De inwoners worden daar op wijk- en dorpsniveau over geïnformeerd. Ook kunnen inwoners die vragen hebben, zich voor meer informatie wenden tot Enexis. Gemeente De Wolden is blij met de genoemde ontwikkelingen, omdat het elektriciteitsnet hiermee toekomstbestendig wordt.

Rotonde Ommerweg wordt opgefrist

di, 31/10/2023 - 09:48

De rotonde heeft in het middengedeelte een waterkunstwerk dat al enkele jaren niet meer in bedrijf is. Onderdelen van het waterelement zijn versleten, maar vanwege de unieke aard bestaan er geen vervangende onderdelen. Ook is het folie onder de keien lek. Zo stroomt er veel water weg. Waterverlies was ook in de oorspronkelijke staat aan de orde, omdat het water met stevige wind niet meer in de opvangbak terechtkwam.

Een duurzame oplossing is gevonden. De gemeente richt de rotonde in als de rotondes bij de op- en afrit van de N48. Daar zijn de middengedeeltes ingezaaid met bloemmengsels en beplant met enkele struiken.

Fotowedstrijd 25 jaar De Wolden

do, 26/10/2023 - 10:08

Het jubileum is dus op verschillende manieren vastgelegd met foto’s. Aan het einde van dit jubileumjaar wordt de ’25 jaar De Wolden fiets’ weggegeven aan de winnaar met de leukste, meest creatieve foto! Iedereen kan nog steeds meedoen, zowel inwoners die op de ’25 jaar De Wolden fiets’ hebben gefietst of inwoners die een foto maken met het thema 25 jaar.

Aan het einde van het jaar wordt de winnaar bekend gemaakt! Kans maken? Deel een originele foto met het thema 25 jaar op sociale media met de #25jaardewolden en #fietskettingDeWolden of mail je foto naar 25jaar@dewolden.nl.

De bladeren gaan weer vallen, geniet ervan!

wo, 25/10/2023 - 08:48

Hierdoor blijven planten en bodemleven beschermd tegen de vorst. Een gezonde tuin start met een goede bodem. Bladeren dragen hier aan bij, doordat het blad wordt afgebroken door het aanwezige bodemleven en wordt omgezet in voeding voor uw planten. Doordat het bodemleven hierbij wordt gestimuleerd, komt er ook meer lucht in uw bodem, wat ook weer gunstig is voor uw beplanting.

Bladkorven

Als u meer bladeren, afkomstig van gemeentelijk bomen, heeft dan uw tuin kan gebruiken, dan kunt u gebruik maken van een bladkorf. In de tweede helft van oktober worden de korven verspreid in de hele gemeente uitgezet. Deze korven zijn uitsluitend bedoeld voor bladeren afkomstig van gemeentelijke bomen. De korven worden normaal gesproken voor de kerstdagen weer verwijderd.

Regels
 • In de bladkorven mogen alleen bladeren van gemeentelijke bomen.
 • In de bladkorven mogen geen takken, stronken en ander snoei- en tuinafval worden gegooid.
 • De bladkorven worden 1 keer per week geleegd. Als de korf eerder vol zit, dan mag het blad ook naast de korf gelegd worden.
 • De bladkorven worden verwijderd als er verkeerd afval in wordt gegooid.

Op deze locaties staan de bladkorven.

Denk mee met de ontwerpers van De Afvalkathedraal

di, 24/10/2023 - 12:32

De Afvalkathedraal wordt circulair ontworpen, gebaseerd op afgedankte materialen uit de nabije omgeving. Wij nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de totstandkoming van De Afvalkathedraal. Dit project heeft een positieve impact op het samen vormgeven van een nieuwe toekomst voor ons allemaal en specifiek voor de inwoners van De Wolden. 

Hoe wordt De Afvalkathedraal ontworpen?

Het ontwerpen van De Afvalkathedraal doen NICE en de Peergroup samen met de inwoners van De Wolden. Dus:
Kom op 1 november tussen 19.00 en 20.00 uur naar dorpshuis De Schakel in Koekange en ga in gesprek met de ontwerpers Tomas Dirrix en Estelle Barriol. Meld je aan via info@deafvalkathedraal.nl.

De Afvalkathedraal is nu al genomineerd!

De Afvalkathedraal is een uniek bouwwerk dat mensen verbindt; we bouwen samen aan een circulaire toekomst. We hebben maar 1 aarde en daar moeten we zuinig op zijn. Niet alleen voor onszelf maar juist ook voor toekomstige generaties. De kathedraal wordt door NICE en de Peergroup samen met inwoners van De Wolden gebouwd in Koekangerveld en is o.a. de speellocatie van de theatervoorstelling ATROPOS in 2024. Er kan gestemd worden tot en met 23 november 2023. Als stemmer maak je daarbij kans op mooie prijzen zoals een overnachting voor 2 in een Natuurhuisje of een diner voor 2 in een Vegan restaurant.
Stemmen kan op Awardsvoorduurzaamheid.nl.

 

Initiatiefrijk De Wolden draagt 27.700,- euro bij aan initiatieven!

di, 17/10/2023 - 14:00

Met het fonds Initiatiefrijk De Wolden ondersteunt de gemeenteraad van De Wolden projecten van inwoners die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de gemeente. De totale kosten van de projecten bedragen deze ronde ruim € 68.000,-. Dit betekent dat met bijna € 28.000,- subsidie, naast de vrijwillige inzet van de inwoners, sponsoring van bedrijven en subsidies van fondsen, projecten kunnen worden gerealiseerd die anders niet tot stand waren gekomen.

De initiatieven die een bijdrage krijgen zijn:

 • Streekbelang Drogteropslagen, een inwonersinitiatief voor de aanleg van een loopbrug over de Braambergersloot;
 • Stichting Theaterkuil de Falieberg voor het organiseren van een theaterfestival.
Streekbelang Drogteropslagen

Door het plaatsen van een brug over de Braambergersloot ontstaat er een uitbreiding van een wandelpad om het dorp. Dit pad zal dagelijks door veel wandelaars worden gebruikt. De toegankelijke leefomgeving wordt zo vergroot voor de inwoners. Daarmee wordt ook het bewustzijn van de landelijke ligging van het dorp versterkt. De brug draagt aan de verbindende functie tussen inwoners van het dorp. Men kan elkaar zo ontmoeten tijdens de wandelingen.

Stichting Theaterkuil de Falieberg

Het Falieberg Festival vormt een creatieve broedplaats zonder beperkingen. Het festival en ook het Faliebergbos is voor iedereen toegankelijk, zonder het heffen van entree, zonder vaste zit- of staplaatsen, zonder verplicht gebruik van de horeca. Ze sluiten daarbij aan op het gedachtegoed van oud-burgemeester Marius Tonckens die het bos aan de Zuidwoldigers 'gaf' doordat het voor het publiek vrij toegankelijk moest zijn. Met het Falieberg Festival wordt bijgedragen aan de verbreding van het culturele aanbod in Zuidwolde. Men richt zich op jongeren, nieuwe inwoners en het versterken van de ontmoeting tussen inwoners.

Zelf aan de slag?

Meer informatie over initiatiefrijk De Wolden vindt u op dewolden.nl/initiatiefrijk. Om de kans van slagen voor het honoreren van uw initiatief zo groot mogelijk te maken vragen wij u, voordat u de aanvraag indient, contact op te nemen met de dorpencontact-functionarissen van de gemeente. Dit zijn Suzanne Lammers en Jacomijn de Jong. Zij denken graag met u mee over de haalbaarheid van uw plannen en het versterken ervan. U kunt ze bereiken via telefoonnummer 14 0528, of via de mail: gemeente@dewolden.nl. Ook als u niet zeker weet of uw project past binnen deze subsidieregeling, neem gerust contact op.

Initiatiefrijk De Wolden is een succes. Veel verenigingen en organisaties doen een beroep op de regeling. Met zelfwerkzaamheid en geld van fondsen worden projecten en activiteiten gerealiseerd. Deze komen veelal voort uit de dorpsvisies en zijn gericht op het mooier maken van het leven en wonen in De Wolden. Projecten kunnen worden ingediend voor 1 februari, 1 mei, 1 september en 1 november waarbij er binnen 8 weken een besluit volgt. Voor projecten tot € 2.000,- kan besluitvorming tussentijds plaatsvinden.

Voorlichtingsavond burgerhulpverlening in gemeentehuis Zuidwolde een succes

ma, 16/10/2023 - 11:17

Vandaag is het Wereld Reanimatie Dag. De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. De inzet van een burgerhulpverlener kan hierbij levensreddend zijn. Want wat als uw partner, familielid, buurman of buurvrouw een hartstilstand krijgt? Een ambulance kan er niet altijd binnen 6 minuten zijn, een burgerhulpverlener meestal wel!

Dinsdag 10 oktober was er een voorlichtingsavond over burgerhulpverlening in het gemeentehuis in Zuidwolde. De avond werd druk bezocht door mensen die burgerhulpverlener zijn of dit willen worden. Er was volop aandacht voor de werking en inzet van een AED en het landelijke netwerk.

Mocht u deze avond gemist hebben of meer informatie willen over burgerhulpverlening, kijk dan eens op www.hartslagnu.nl/burgerhulpverlening. Ook kunt u uw vraag stellen aan Eduard Annen, arbo coordinator van gemeente De Wolden: e.annen@dewoldenhoogeveen.nl.

Herfst: het vergeten plantseizoen

do, 12/10/2023 - 15:27

Tegenwoordig staat de lente vooral bekend als het ideale moment om te planten. Jammer! Want het najaar is een ideaal moment om aan de slag te gaan in je tuin. Daarom organiseert NL Vergroent ‘Het Vergeten Plantseizoen’, dat loopt de hele maand oktober. En laat dat nou ook de laatste maand van het NK Tegelwippen 2023 zijn. Ideaal dus om nog een eindsprint te trekken. Tegels wippen en planten maar! Dit is daarom ook de laatste maand dat je gebruik kan maken van de € 15,- tegoedbon van de gemeente. Kijk hiervoor op de pagina tegels uit je tuin voor gratis groen met een tegoedbon.

Daarnaast kun je ook subsidie krijgen voor het verwijderen van bestrating en het vervangen door groen. Kijk hiervoor op subsidieaanvragen.nl/dewolden

Maar waarom is het najaar het ideale moment? Allereerst, de herfst is een natter seizoen dan de lente. Het regent vaker én door de lange nachten ligt er meer dauw. Je hoeft de planten dus minder water te geven. Wel zo makkelijk en fijn voor de natuur! Mocht je het regenwater wel willen opvangen, subsidieaanvragen.nl/dewolden
Doordat de bodem in het najaar nog warm is van de zomer, kunnen gewassen makkelijker worden geplant. Ook verkeren planten in een ‘slaapstand’ waardoor het planten nog makkelijker is. Wortels kunnen daardoor goed ontwikkelen en de grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken. 
Financieel heeft het ook zo z’n voordelen. Kwekers rooien veel planten en bomen in oktober uit de ‘vollegrond’, daardoor is er op dat moment een groot aanbod én gewassen uit de vollegrond zijn vaak een stuk goedkoper dan wanneer het in een container gekweekt is.
Overtuigd? Ga in de herfst je tuin in! Lees meer over het initiatief op vergetenplantseizoen.nl.
 

Kijk eens binnen bij een duurzaam huis in de buurt

do, 12/10/2023 - 14:02

Hoe warm voelt het in een geïsoleerde woonkamer? En waar kun je het beste beginnen als je het huis wilt verduurzamen? Ontdek het bij een duurzaam huis op zaterdag 28 oktober en 4 november 2023. De bewoners laten zien hoe zij hun huis hebben aangepakt en delen hun ervaringen met verschillende maatregelen. Kijk welke huizen meedoen in gemeente De Wolden op www.duurzamehuizenroute.nl

‘Het wooncomfort van ons huis is flink verbeterd nadat wij duurzame stappen hebben gezet. Ik deel mijn kennis en ervaringen nu graag met anderen tijdens de Duurzame Huizen Route. Van harte welkom bij mijn huis’,  vertelt huiseigenaar Erik. Tijdens een rondleiding vertellen de deelnemende huiseigenaren graag meer over de maatregelen die ze hebben genomen en wat zij achteraf misschien anders zouden doen. Met deze tips kunnen bezoekers hun voordeel doen voor hun eigen huis. 

Schrijf je in voor een bezoek

Honderden huiseigenaren in heel Nederland doen dit jaar mee met de Nationale Duurzame Huizen Route. Kijk welke woningen je kunt bezoeken in gemeente De Wolden en schrijf je kosteloos in voor een bezoek via de website: www.duurzamehuizenroute.nl/dewolden.

Gemeente De Wolden ondersteunt dit initiatief en moedigt haar inwoners aan om een kijkje te nemen. 
 

Begroting 2024 rond

di, 10/10/2023 - 15:38

De begroting 2024 is de financiële vertaling van wat in de kadernota 2024 aan beleid is afgesproken. En met dat nieuwe beleid is de begroting 2024 zelfs positiever dan de kadernota. Rudi Hooch Antink, wethouder van financiën: “Het positieve saldo is nu hoger dan oorspronkelijk begroot. Dat ging niet vanzelf, vanwege de stijgende energielasten en loonkosten. Gemeente De Wolden staat voor 2024 en 2025 er goed voor. Dat is goed nieuws voor alle inwoners. Die staan wat ons betreft op één. De zware jaren komen echter nog: alle gemeenten in Nederland krijgen in 2026 en 2027 minder geld uit Den Haag.”

De begroting 2024 geeft volop ruimte aan Initiatiefrijk De Wolden. De gemeente komt met een gestructureerde aanpak voor het tegengaan van ondermijning. De Wolden is penvoerder in het uitwerken van een nieuw zorgconcept vanuit het landelijk gefinancierde ‘Gezond en Actief Leven Akkoord’: zorg inrichten vanuit de behoefte van een cliënt en de omgeving, in plaats van vanuit het aanbod van een instelling.

Gemeente De Wolden pakt aan met de uitvoering van de woonvisie. Zo wordt er druk gewerkt aan een starterspakket. Hiermee ontstaan voor deze doelgroep mogelijkheden om een woning te kunnen kopen. Met Dorpsenergiestrategieën bepalen dorpen zelf hun eigen energiedoelstellingen, qua opwekken en verbruik. Ook ondersteunt de gemeente inwoners en ondernemers om toekomstbestendig en vitaal te blijven met Leader West Drenthe. Het Drents programma landelijk gebied is belangrijk voor de toekomst van de Woldense agrarische bedrijven.

De Wolden verkleint zijn ecologische footprint. De gemeente verwerkt namelijk het schonere grasfalt bij klimaatadaptieprojecten en zet in op onderzoek naar nog meer innovatieve producten. Duurzaamheid is niet alleen aan het handelen van de gemeente. Zo reserveert het collegegeld voor een bewustwordingscampagne in 2024 opdat iedereen afval nóg zorgvuldiger kan scheiden.

In 2024 is de finale van De Wolden als Culturele Gemeente van Drenthe. Met geweldige voorstellingen van de Peergroup, de bouw van een Afvalkathedraal en een Expo van befaamde kunstenaars die samen met onze inwoners vormgeven aan de toekomst van ons platteland. In 2024 komt het College met aanbevelingen voor een natuurbegraafplaats in De Wolden.

In de begroting 2024 is ruimte gemaakt voor vele projecten, groot en klein. Ook kijkt de gemeente verwachtingsvol uit naar de ingebruikname van het Huus voor Sport en Cultuur. De kern alle deze projecten blijft: De Wolden geeft energie! Vanuit die gedachte werkt De Wolden samen aan een energieke, gezonde en groene toekomst voor alle inwoners.

Begroting 2024
 

Pagina's