Nieuws Gemeente De Wolden

Abonneren op feed Nieuws Gemeente De Wolden
Het laatste nieuws van de gemeente Dewolden
Bijgewerkt: 37 min 11 sec geleden

Mantelzorgcompliment 2020: aan te vragen tot 1 november

di, 27/07/2021 - 14:10

Ontvangt u mantelzorg, dan kunt u tot 1 november een verzoek indienen bij de consulenten informele zorg van Welzijn De Wolden. Voor aanvragen of meer informatie neem contact op met Welzijn De Wolden via 0528-378686. U wordt dan in contact gebracht met de desbetreffende consulent informele zorg.

Stichting Huus voor Sport & Cultuur De Wolden opgericht

wo, 21/07/2021 - 14:40
Nieuwe bestuursleden

Na een oproep in de lokale media hebben diverse inwoners uit De Wolden zich gemeld voor de diverse beschikbare functies. De selectiecommissie heeft uiteindelijk een keuze gemaakt uit 5 enthousiaste inwoners die het nieuwe bestuur van het Huus voor Sport & Cultuur De Wolden gaan vormen. Het nieuwe bestuur bestaat uit Jan Slagter, Machiel Yimmink, Douwe Oosterveen, Klaas Geers en Richard Kloeze.

Huus voor Sport & Cultuur De Wolden

In Zuidwolde wordt een nieuw Huus voor Sport & Cultuur gerealiseerd. Het Huus biedt onderdak aan gebruikers van de sporthal, gym- en turnzaal, een klein theater en beschikt over een bar- en café functie en diverse mogelijkheden voor het tijdelijk huren van zalen/vergaderruimte. Er zijn diverse vaste huurders, zoals de Bibliotheek, PrimaLife en stichting Welzijn De Wolden. Het definitieve ontwerp is inmiddels afgerond. Medio september wordt het technisch ontwerp opgeleverd. Aansluitend wordt er een aanbestedingsprocedure doorlopen voor het selecteren van een aannemer en een installateur voor de bouw van het HSC. Medio december 2021 is bekend welke aannemer het HSC mag gaan bouwen. Begin 2022 start de daadwerkelijk bouw. Als alles volgens planning verloopt kan het HSC begin 2023 in gebruik worden genomen. Het HSC zal zich ontwikkelen tot dé ontmoetingsplek voor jong en oud. Dé plek voor sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten in De Wolden. 
 

Vanaf 1 juli: Wet elektronische publicaties (WEP)

wo, 14/07/2021 - 10:28
Officielebekendmakingen.nl

Vanaf 1 juli 2021 voldoen we met een publicatie op de gemeentepagina in De Wolder Courant niet meer aan de wettelijke verplichtingen. Alle officiële publicaties worden dan verzameld op een centraal digitaal punt: officielebekendmakingen.nl. Deze zijn ook te vinden op de pagina officiële bekendmakingen.

De Wolder Courant 

Voorlopig publiceren we, zoals u van ons gewend bent, de algemene bekendmakingen, mededelingen en kennisgevingen van gemeente De Wolden nog op de gemeentepagina in De Wolder Courant.

 Op de hoogte blijven van wat er speelt in uw buurt?

U kunt zich abonneren op de e-mailservice of de app downloaden om berichten over uw buurt digitaal te ontvangen via overuwbuurt.overheid.nl. Wilt u weten of er binnenkort in uw omgeving een verbouwing aankomt? Of dat er in uw buurt een boom gekapt of een huis gerenoveerd gaat worden. Of welke nieuwe lokale regelgeving wordt of is vastgesteld? Meldt u zich dan aan voor de e-mailservice van de overheid. Zo mist u geen bekendmaking meer in uw postcodegebied en weet u precies wat er speelt in uw buurt. De berichten op deze website blijven maximaal twee maanden staan. Oudere berichten vindt u terug op de website officielebekendmakingen.nl. 

Waarom deze wetswijziging?

Het doel van deze wetswijziging is dat inwoners op een centraal punt volledig en digitaal geïnformeerd worden over besluiten die gevolgen hebben voor hun leefomgeving.

Aanbieden containers

ma, 12/07/2021 - 13:40
Zet uw container op tijd aan de straat

Zet op de inzameldag uw container voor 07.00 uur aan straat (of de avond van tevoren).

Zet uw container op de juiste plek

De juiste plek is de plek waar u de container na inzameling aantreft. Mocht uw container dus ergens anders staan na inzameling, dan weet u dat dit de vaste aanbiedplek is voor uw container. Zet uw container niet in de bocht van de straat.

Houd voldoende afstand tussen de containers en let op obstakels

Zet de containers zo veel mogelijk 2 aan 2 en houd tussen de containers een afstand van ongeveer 30 cm. aan, zodat de chauffeur de containers goed kan legen. Let er ook op dat u voldoende afstand (ongeveer 30 cm.) houdt van obstakels, zoals bomen, lantaarnpalen en auto's.

Zet uw container aan de straat met het handvat in de juiste richting

PreZero rijdt met een zijlader, daarom vragen we u om de container aan de straat te zetten met de opening richting de straat.

Column waarnemend burgemeester Janny Vlietstra uit De Wolder Courant van 30 juni 2021

do, 01/07/2021 - 10:24

Na de periode van beperkingen, zijn we toe aan verbinden en vieren. De 1,5 meter regel en het handen wassen blijft, maar daar zijn we inmiddels wel aan gewend.

Vieren

Als we één ding geleerd hebben van de hele coronacrisis, is het wel dat we elkaar nodig hebben om zinvol te kunnen leven. Gelukkig kunnen nu huwelijken weer samen gevierd worden met familie en vrienden. We zingen met z’n allen voor de jarige of in een koor en voelen we ons verbonden met de buren tijdens het EK. De sportverenigingen krijgen weer de kans om te groeien. Een gezonde leefstijl en sociaal netwerk is voor iedereen goed. In De Wolden kun je kiezen, van biljarten en bridge tot voetbal en vechtsport.

Vasthouden aan wat van waarde bleek

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen door corona anders zijn gaan denken over de samenleving en hun eigen leven: wat is echt belangrijk en van waarde? Men is overigens wel bang dat dit snel weer wegebt als ‘alles weer mag’: dat dan de goede voornemens, nieuwe positieve gewoontes en bewustwording weer snel verdampen. Net als in de crisis zullen we dat ook samen moeten doen: vasthouden aan wat in de crisis van waarde bleek; het belang van rust, privéleven en familie en vrienden, naast presteren en werken. De natuur, gezondheid en solidariteit.

Samen

Met die solidariteit hebben we corona er uiteindelijk toch samen onder gekregen. Doordat de meeste mensen een prik halen. Niet alleen om zelf immuun te worden voor het virus, maar vooral ook in het belang van ons allemaal. Daardoor konden vanaf 26 juni alle deuren open. De regulieren openingstijden gelden weer gewoon voor winkels en horeca. Geen regels meer voor het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen, waarmee je in het restaurant of park mag zijn. Daar waar 1,5 meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, geldt het mondkapje. Elders verdwijnt het mondkapje. Werknemers die thuiswerken mogen, in overleg met hun werkgever, maximaal de helft van de werktijd ook op kantoor werken.

Zomer

De zomer staat voor de deur. Al weken kijken de gemeentelijke evenementen coördinatoren samen met organisatoren van evenementen, dorpsfeesten en zomermarkten hoe een evenementenvergunning past binnen de regels van de Rijksoverheid. Het vraagt om maatwerk, creativiteit en goede samenwerking. Helaas moest C.H. De Wolden concluderen dat het ook dit jaar niet mogelijk is om het jaarlijkse internationale concours hippique te organiseren.

Blijft u in De Wolden deze zomer? Of gaat u op vakantie in eigen land of buitenland? In de CoronaCheck-app kunt u uw vaccinatiebewijs aanmaken. Deze geldt als toegangs- en reisbewijs. We ons verheugen op een ‘normale’ zomer.

Janny Vlietstra, waarnemend burgemeester gemeente De Wolden

Het preventieakkoord van De Wolden

do, 01/07/2021 - 09:12
Uitvoeringsbudget

In 2021, 2022 en 2023 komt er vanuit het Rijk € 20.000,- per jaar beschikbaar voor activiteiten op het gebied van roken, alcohol en gezond gewicht. Iedereen kan hiervoor ideeën aandragen.

Heeft u een goed idee?

Heeft u een goed plan op het gebied van een of meerdere genoemde thema’s? Laat het aan ons weten via dewolden.nl/goedidee.

De projectgroep hoopt dat er vele mooie ideeën binnen komen die ze kunnen beoordelen aan de hand van een aantal voorwaarden. De voorwaarden en het preventieakkoord zijn ook te vinden op dewolden.nl/goedidee. De projectgroep bestaat uit Welzijn De Wolden, Icare, GGD, VNN, Vitaliteit & Veerkracht, Vitaal Personeel, korfbalvereniging KIA, speeltuinstichting Ravotti, een inwoonster van Koekange en gemeente De Wolden.

Meer informatie

Hebt u vragen? Dan kunt u contact opnemen met Leoni Pleiter: l.pleiter@dewoldenhoogeveen.nl of 06-55470123. Heeft u al een idee en wilt u het idee eerst telefonisch toelichten? Bel dan naar Berber Jansen: 06-29042271.

Vijf initiatieven gehonoreerd in tweede ronde 2021 Initiatiefrijk De Wolden!

di, 29/06/2021 - 10:14

De totale kosten van deze vijf projecten bedragen ruim € 270.000,-. Dit betekent dat met € 56.772,- subsidie - naast de vrijwillige inzet van de inwoners,  sponsoring van bedrijven en subsidies van fondsen - projecten kunnen worden gerealiseerd die anders niet tot stand waren gekomen.

De initiatieven

Alteveer/Kerkenveld
In Alteveer/Kerkenveld wordt het schoolplein van cbs De Wegwijzer aangepakt en opgeknapt. Rond de school en in het aanliggende terrein wordt een eigentijdse speel-, doe, leer- en onderwijs omgeving gemaakt. De bijdrage is € 20.000,-.

Passie op het Platteland
Het doel van dit project is om de generatie jongeren (± 14 t/m 26 jaar) met een passie op het platteland in beeld (letterlijk en figuurlijk) te brengen. Het eindresultaat is een serie van 4 afleveringen van ongeveer 10 minuten die via online social media-kanalen onder de aandacht worden gebracht.

Vormgeving van dit project
Twee jonge leeftijdgenoten (cultuurmakers) zoeken de jongeren op, gaan het gesprek aan en leggen het vast op beeld, samen met de jongeren. Een van de achterliggende gedachten van het project is de veronderstelling dat jongeren veelal wegtrekken van het platteland, maar is dat zo? De initiatiefnemers zoeken naar de kracht op het platteland. Het project kan coronaproof worden uitgevoerd, ondersteuning door Stichting Welzijn De Wolden, Kunst en Cultuur Drenthe en cultuurbeleid gemeente De Wolden. De bijdrage uit Initiatiefrijk De Wolden is € 2.000,-.

Drogteropslagen
Stichting Streekbelang gaat samen met de inwoners van het dorp aan de slag met het aanleggen van een visvlonder bij de Braambergersloot, zodat jeugd en ouderen een veilige plaats hebben om te vissen. Streekbelang ontvangt hiervoor een bijdrage van € 4.100,- uit Initiatiefrijk De Wolden.

Linde
Plaatselijk Belang Linde ondersteunt het bewonersinitiatief Linde; een biodiversiteitsplan & natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups (epr). Het doel van dit project is om samen met dorpsinwoners de biodiversiteit, ook in eigen tuin, te vergroten. Dit wil Plaatselijk Belang en de werkgroep realiseren door het geven van voorlichting en informatie. Voor de uitvoering van de plannen stelt het college € 9.500,- beschikbaar aan Plaatselijk Belang Linde.

Echten
Stichting Kraaienbosch gaat aan de slag met het opknappen van het Roekpad. Het doel van de stichting is om het bestaande Roekpad up-to-date te maken door het plaatsen van gecertificeerde speeltoestellen. Het wordt een Roekpad 2.0. Tijdens de start van dit project in 2014 is gekozen voor natuurlijk spelen. Door de inwoners is veel tijd en energie gestoken in het belevingsbos en het maken van de speelaanleidingen. Echter een aantal toestellen zijn verouderd en certificatie is nodig, ook in verband met de verzekering. De stichting gaat nu speeltoestellen vervangen waar nodig, zodat het Roekpad weer voor een heel lange periode een mooie speel- en ontmoetingsplek is in de natuur. Uit de wijde omtrek weet men dit belevingsbos in Echten te vinden. De stichting ontvangt ruim € 21.000,- als bijdrage uit initiatiefrijk De Wolden.

Zelf aan de slag?
eer informatie over initiatiefrijk De Wolden vindt u op dewolden.nl/initiatiefrijk. Om de kans van slagen voor het honoreren van uw initiatief zo groot mogelijk te maken vragen wij u, voordat u de aanvraag indient, contact op te nemen met de dorpencontactfunctionarissen van de gemeente. Dit zijn André Strijker en Riet Muller. Zij denken graag met u mee over de haalbaarheid van uw plannen en het versterken ervan. U kunt ze bereiken via telefoonnummer 14 0528, of via de mail: gemeente@dewolden.nl.

Ook als u niet zeker weet of uw project past binnen deze subsidieregeling, neem gerust contact op.

Initiatiefrijk De Wolden is een succes. Veel verenigingen en organisaties doen een beroep op de regeling. Met zelfwerkzaamheid en geld van fondsen worden projecten en activiteiten gerealiseerd. Deze komen veelal voort uit de dorpsvisies en zijn gericht op het mooier maken van het leven en wonen in De Wolden. Projecten tot € 2.000,- kunnen het hele jaar door worden ingediend en worden tussentijds behandeld. Projecten vanaf € 2.000,- kunnen worden ingediend voor 1 februari, 1 mei, 1 augustus en 1 november.

Doortrappen tot je 100ste!

do, 03/06/2021 - 07:54

Vandaag, op wereldfietsdag, is Doortrappen officieel geopend. Wethouder Hilda Mulder kreeg uit handen van Bianca Kort, coördinator Doortrappen en sportfunctionaris Rianne Bijl een echte Doortrappen-fietstas met allerlei promotieartikelen voor de komende activiteiten voor Doortrappen. Wethouder Mulder: “In Nederland is fietsen populair, zeker ook in onze prachtige gemeente. Maar veel oudere fietsers durven na een ongeluk niet meer te fietsen, wat een grote impact heeft op hun gezondheid, zelfredzaamheid en sociale betrokkenheid. We doen daarom mee met het programma Doortrappen. Op die manier moet het aantal fietsongevallen onder ouderen afnemen en kunnen zij langer mobiel en vitaal blijven. Dan is het niet afstappen maar doortrappen.”

Ouderen moeten lang en veilig kunnen blijven fietsen. Met de deelname aan het landelijke programma ‘Doortrappen’ is er aandacht voor het verbeteren van fietsveiligheid en actieve mobiliteit onder senioren. Daarom doen we mee aan dit programma.”

Eerste activiteit

Vandaag is ook gelijk de eerste fietsactiviteit: een fietstocht door de gemeente. Deze tocht is op eigen gelegenheid. De routes staan beschreven in het fietsrouteboekje. U kunt kiezen uit de volgende 4 routes:

 • Zuidwolde: 31 kilometer
 • Ruinen: 40 kilometer
 • de Wijk: 35 kilometer
 • Ruinerwold: 40 kilometer
Veilig op de fiets

Doortrappen is speciaal bedoeld om ouderen veiliger en zekerder te laten fietsen. Het team van Sportcoaches van De Wolden zorgt voor de uitvoering van het programma. Denk hierbij aan tips over veilig fietsen, valpreventie en mooie fietstochten in Drenthe.

Doortrappen in Drenthe

Het programma Doortrappen Drenthe is een initiatief van de provincie Drenthe en de twaalf Drentse gemeenten. De fietsactiviteiten worden opgezet en georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond, in samenwerking met sport- en beweegcoaches en andere partijen die betrokken zijn bij (veilig) fietsen in Drenthe.

Op de speciale website van Doortrappen Drenthe is meer informatie en zijn tips te vinden: https://doortrappendrenthe.nl/.

Gemeente vestigt recht van eerste koop in de Wijk

di, 01/06/2021 - 10:44

De gemeente doet dit om deze percelen tegen een marktprijs te kunnen verkopen en zo een vervolg te geven aan een nieuwe woningbouwlocatie in de Wijk. In de huidige markt zouden deze anders object van speculatie kunnen worden en daardoor wellicht onbereikbaar voor inwoners van de regio.

Voorkeursrecht

Het vestigen van voorkeursrecht (artikel 6 Gemeentewet) houdt in dat als eigenaren hun vastgoed in dit gebied willen verkopen, zij die eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Eigenaren zijn niet verplicht om te verkopen.

Woningbouw

Uit het Woonplan De Wolden blijkt dat er in de verschillende kernen van De Wolden, onder andere in de Wijk, behoefte is aan nieuwe woningbouwlocaties. In de structuurvisie worden de locaties met het voorkeursrecht benoemd als zoekrichting voor woningbouw. Deze locaties sluiten aan bij de huidige wijk Dunningen en het in ontwikkeling zijnde plan Dunningen 4.

Grondeigenaren zijn geïnformeerd over de voorlopige aanwijzing van het voorkeursrecht

Gezocht bestuursleden Huus voor Sport & Cultuur De Wolden

do, 27/05/2021 - 09:42

Er zijn diverse vaste huurders, zoals de Bibliotheek. Het HSC zal zich ontwikkelen tot dé ontmoetingsplek voor jong en oud. Dé plek voor sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten in Zuidwolde. 

Om die ontwikkeling tot stand te brengen, zoeken we enthousiaste en gemotiveerde bestuurders voor de stichting die het HSC bestuurt, /beheert, exploiteert en in eigendom heeft. Het stichtingsbestuur is belast met de aansturing van de stichting. Het bestuur stelt het beleid op en vast. Het bestuur is belast met de continuïteit van de bedrijfsvoering en geniet op dit gebied, behoudens wettelijke voorwaarden, autonomie. Het neemt beslissing en stuurt de uitvoering aan. Als bestuur ben je de schakel tussen het HSC en de gemeenschap. Samen met de gebruikers stel je een eigen visie en strategie op, om die vervolgens te vertalen naar uitvoering.

Er zijn taken die vastliggen, maar er is ook heel veel dat nog ontwikkeld moet worden. Een flinke uitdaging, heel dynamisch en heel divers!

Ben jij die pionier die wij zoeken? Ondernemend en met het brede maatschappelijk doel voor ogen? Ben jij iemand die nieuwe wegen zoekt en tegelijkertijd de financiële en functionele basis van het HSC borgt? De functie van voorzitter en penningmeester zijn reeds ingevuld. Wij zijn nog op zoek naar een secretaris en 2 tot 4 algemene bestuursleden, met als aandachtsgebieden, personeelszaken, huisvesting/facilitair, juridisch, programmering/activiteiten en communicatie. Het betreft niet betaalde functies.

Overige informatie

Voor meer informatie of vragen over kan contact worden opgenomen bij Pascal Schrik, projectleider Huus voor Sport & Cultuur. Pascal is te bereiken via telefoonnummer 14 0528.

Interesse

Stuur je CV en motivatie voor 18 juni 2021 naar Pascal Schrik, p.schrik@dewoldenhoogeveen.nl. Op 25 juni 2021 voeren we ’s morgens, van 9.00 tot 12.00 uur, gesprekken met de kandidaten in ontmoetingscentrum De Boerhoorn. De selectiecommissie bestaat uit de voorzitter en penningmeester van Stichting Huus voor Sport & Cultuur De Wolden en twee medewerkers van gemeente De Wolden.

Algemeen profiel voor alle bestuurders Huus voor Sport & Cultuur

Je bent ondernemend met gevoel voor maatschappelijke belangen
Maatschappelijke betrokkenheid in gemeente De Wolden heeft de voorkeur

 • Je weet waarvoor je staat, durft keuzes te maken, draagt en voert deze vol verve uit, ook als er tegenwind is
  Je denkt in mogelijkheden en weet steeds te realiseren waarvan iedereen dacht dat het niet kon
 • Je hebt een aanpakkersmentaliteit
 • Je kan een VOG-verklaring overleggen
Profiel secretaris Huus Voor Sport & Cultuur De Wolden
 • Je bent de vraagbaak voor alles, het wandelende archief en beheerder van het netwerk
 • Nauwkeurig, accuraat, gestructureerd en precies. Je plant en monitort de vergadercyclus, verdeelt en beheert alle inkomende en uitgaande informatie
 • Je overziet waar het bestuur mee bezig is en bewaakt de empty spots
 • Je stelt de kritische vragen, intern en extern
 • Je voelt je helemaal op je plek in een team van bestuurders
 • Je verzorgt de communicatie van en voor het bestuur
 • Je hebt kennis van en kan omgaan met sociale media
Profiel bestuurslid programmering Huus voor Sport & Cultuur De Wolden
 • Je bent bekend in de wereld van ondernemende activiteiten en programma’s in een Multifunctionele Accommodatie
 • Het HSC vullen is jouw uitdaging, het bruisende hangt sterk samen met de programmering en dat doe je samen met de verenigingen en inwoners van Zuidwolde e.o., al dan niet in de vorm van een programmaraad
 • Je kent “iedereen” in Zuidwolde/De Wolden die iets organiseert, en anders leer je ze kennen
 • Je beheert de evenementenagenda in samenspraak met het dagelijkse beheer
 • Je weegt samen met het bestuur af of de inzet opweegt tegen het maatschappelijke en financiële rendement
 • Je overziet de communicatie rond het programma
 • Je inspireert en stimuleert het dagelijkse beheer

 

Column burgemeester Roger de Groot uit De Wolder Courant van 18 mei 2021

wo, 26/05/2021 - 08:53

Beste Woldenaren,

Wat een positief nieuws dat we nu in stap 2 van het openingsplan zitten. Mede door de vaccinatie is het aantal ziekenhuisopnames flink gedaald. Ik hoor steeds meer om mij heen van mensen die gevaccineerd zijn. Dat is mooi want - uiteraard mede door ons aan de basisregels te blijven houden - zorgen we er zo voor dat de samenleving steeds meer open kan.

Nu zijn de sportscholen en de bibliotheken weer open. En een bezoek aan het pretpark, openluchtmuseum en buitenpodium is ook weer mogelijk. Dat geeft de ondernemers in De Wolden ook weer mogelijkheden. Want als je maandenlang je werk niet mag uitoefenen dan wordt je geduld zwaar op de proef gesteld en is het leven heel wat moeilijker. Diverse ondernemers wilden graag meer dan toegestaan was. En wat had ik graag aan een knop gedraaid om dit mogelijk te maken. Maar dat kan helaas niet. Daarom ben ik zo blij dat de vooruitzichten goed zijn en we hopelijk een zomer tegemoet gaan waarin het meeste weer kan.

Ook onze culturele sector zit te springen om voor u aan de slag te gaan. Het genieten van bijvoorbeeld mooie (kust)voorstellingen doet ons welbevinden goed. Het is daarom te hopen dat de volgende stap dan ook doorgang kan vinden. We hebben als gemeente extra gelden via het gemeentefonds gekregen. Met dit geld willen we de lokale kunst en cultuur helpen. Mocht uw organisatie dit nodig hebben kijk dan op onze website.

Gelukkig heeft het kabinet het OMT gevraagd om te kijken of de scholen snel meer open kunnen. Want dat zou voor onze jongeren goed zijn. Zij snakken naar “normaal” onderwijs. Hoe goed onze leraren en leraressen het ook hebben opgepakt, het les krijgen op school en de gezamenlijkheid van leren heeft toch de voorkeur. Ik wens alle leerlingen die nu midden in de examens zitten heel veel succes. Jullie hebben een bijzonder schooljaar achter de rug en staan nu op het punt dit af te sluiten. Zet hem op en veel succes in de volgende stap in je leven.

De afgelopen jaren heb ik veerkrachtige inwoners gezien. Jong en oud die er voor elkaar zijn. Prachtige initiatieven, daadkrachtige wijkteams, een samenleving die naoberschap hoog in het vaandel heeft. En deze coronatijd heeft dit alleen maar versterkt. Ik laat u dan ook met een gerust hart achter. Want dit is mijn laatste column. Afgelopen vrijdag heb ik al van velen van u afscheid kunnen nemen. Ik heb het bijzonder op prijs gesteld dat u even langs bent gekomen. Hartverwarmende woorden zijn mij toegekomen. Aankomende zaterdag neem ik officieel afscheid via een bijzondere raadsvergadering en zal daar mijn burgemeestersketting overdragen. Ondanks dat de 9 jaar De Wolden dan afgesloten wordt, vergeet ik u niet. Ik hou De Wolden in de gaten, ik heb zoveel mooie contacten en die gaan zo maar niet weg.

Ik wens u alle goeds.

Roger de Groot, burgemeester

Burgemeester Roger de Groot

Reageren op voorgestelde wijzigingen busdienstregeling 2022

di, 25/05/2021 - 10:51

Het stuk met daarin voorstellen van het wijzigen van diverse buslijnen in Zuid-Drenthe is beschikbaar op www.ovbureau.nl.

Iedereen (gemeente, wijk- of dorpsraad, een school, belangenvereniging, individu, etc.) kan hier tot vrijdag 11 juni 2021 bij het OV-bureau op reageren per brief of mail. Digitaal kan de reactie verstuurd worden naar info@ovbureau.nl. Per post mag het naar OV Bureau Groningen, Postbus 189, 9400 AD Assen

Op basis van de reacties worden eind juni de definitieve hoofdlijnen door het dagelijks bestuur vestgesteld.

Stremming Schoolstraat in Oosteinde

vr, 21/05/2021 - 11:44

In de periode van 25 mei tot en met 25 juni worden de rijbaan en het trottoir tussen de Wolddijk en het speelveld met pannakooi volledig herstraat. 

Het is helaas niet mogelijk om de werkzaamheden zonder overlast en wegafsluiting te kunnen uitvoeren. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, worden de herstraatwerkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. Woningen blijven tijdens de uitvoering zoveel mogelijk bereikbaar. Het kan wel zijn dat men 1 à 2 dagen even niet met de auto bij huis kan komen. Voor het doorgaande verkeer worden omleidingsroutes worden aangegeven.

Door (weers)omstandigheden kan een aanpassing van de planning noodzakelijk zijn. Via deze site worden wijzigingen aangegeven.

Meer informatie kunt u krijgen bij Rik Buning van Buning Wegenbouw BV, te bereiken via 06-51594142 of Karlo Donker van gemeente De Wolden, te bereiken via 14 0528.

Asfalteringswerkzaamheden De Wolden

do, 20/05/2021 - 11:49

De asfalteringswerkzaamheden bestaan uit het repareren van asfalt, het affrezen van deklagen, het aanbrengen van asfaltoverlagingen. Daarnaast zijn er bijkomende werkzaamheden zoals straatwerk, aanbrengen markeringen en afwerken bermen.

Zuidwolderweg in Echten

Het betreft het gedeelte tussen de brug over het Oude Diepje tot de komgrens Echten. Ook betreft het een klein stukje van de Oshaarseweg. Op dit deel worden een aantal slechte delen in het asfalt vervangen door nieuw asfalt. Op maandag 21 juni wordt dit wegvak voorzien van een slijtlaag.

Tijdens de asfalteringswerkzaamheden is de Zuidwolderweg tussen de Oshaarseweg en het Oude Diepje afgesloten voor het verkeer. De omleiding wordt aangegeven door borden. Door verkeersregelaars wordt het verkeer geleid langs de werkzaamheden op de Oshaarseweg en de Zuidwolderweg (tussen Oshaarseweg en de komgrens Echten).

Fort/Drogterweg in Fort

De bovenste laag asfalt van de driesprong Fort/Drogterweg wordt vervangen door een nieuwe laag asfalt. Daarnaast worden asfaltreparaties uitgevoerd aan de Drogterweg, vanaf de driesprong tot en met de Bazuinerweg. Op maandag 21 juni wordt dit wegvak voorzien van een slijtlaag.

Tijdens het asfalteren is de driesprong Fort/Drogterweg en de Drogterweg tot en met de Bazuinerweg gestremd voor het verkeer. Omleidingsroutes worden aangegeven door borden. Woningen en bedrijven zullen zoveel mogelijk bereikbaar blijven. Er is contact met Suez over de inzameling van afval. Hulpdiensten kunnen in noodgevallen door het werkvak heen rijden.

Door (weers)omstandigheden kan een aanpassing van de planning noodzakelijk zijn. Via dewolden.nl worden wijzigingen aangegeven.

Meer informatie kunt u krijgen bij Bert van Dijk van NTP Infra, te bereiken via 06-53758085.

Huis-aan-huis inzameling textiel

do, 20/05/2021 - 07:24

Een week voor de inzameling ontvangt u een zak/ sticker in uw brievenbus waarmee u textiel aanbiedt. Hierop vindt u praktische informatie over de inzameling, zoals wat welkom is, hoe u het textiel kunt aanbieden en waar u terecht kunt met vragen.

Geen zak of sticker ontvangen? Dan kunt u uw textiel ook aanbieden in een vuilniszak (liefst een doorzichtige zak) waarop u duidelijk aangeeft dat het om textiel gaat. U kunt ook meerdere zakken aanbieden. Ook is het belangrijk dat u de zakken gesloten aanbiedt, zodat het textiel niet nat kan worden.
Zet het textiel voor 09.00 uur op een goed zichtbare plaats aan de openbare weg, zodat de inzameling in uw straat niet wordt gemist. Als uw zak onverhoopt niet is opgehaald, kunt u het telefoonnummer bellen dat op de zak/sticker staat. Na kantoortijden kunt u een bandje inspreken. Er wordt zo snel mogelijk contact opgenomen om het op te lossen. De inzameling wordt gedaan tussen 09.00 en 17.00 uur.

Voor vragen kunt u terecht bij Louise Kirby, telefoonnummer 030-6568716 of e-mail: l.kirby@sympany.nl.

Kadernota 2022: Volop werken aan uitvoering collegeprogramma

di, 18/05/2021 - 14:51

‘We hebben nog één jaar te gaan in deze raadsperiode. We zijn er dan ook trots op dat we de afgelopen drie jaar al veel gerealiseerd hebben’. Dat schrijven burgemeester en wethouders van De Wolden in de aanbiedingsbrief bij hun Kadernota 2022.

De kadernota vormt de basis voor het opstellen van de programmabegroting en laat zien hoe de gemeente er financieel voorstaat. Tot en met 2025 zou de gemeente afstevenen op tekorten, maar het college stelt maatregelen voor om deze om te buigen. Daarnaast wil het college ook de reserves blijven aanspreken en inspelen op een lagere tegenvaller bij de komende herverdeling van de rijksuitkering uit het gemeentefonds. Resultaat is een sluitende meerjarige exploitatie op basis van de huidige inzichten en verwachtingen.

Sociaal domein

De tekorten in het sociaal domein blijven veel gemeenten parten spelen. Ook De Wolden is al enige tijd bezig de uitgaven op het gebied van de jeugdzorg, de Wmo en participatiebesluitvorming meer in overeenstemming te brengen met het geld dat daarvoor door het Rijk beschikbaar wordt gesteld. Dit blijkt echter een lastig proces te zijn. De (hulp)vraag is vanzelfsprekend dynamisch, waardoor ook de cijfers continue een gedifferentieerd beeld geven. Hoewel gehoopt wordt op aanvullende steun vanuit Den Haag, ontkomt de gemeente er niet aan in juni a.s. bij de besluitvorming over de kadernota, ook op dit terrein verdere ombuigingsmaatregelen te nemen. De intentie van het college en de raad is daarbij wel, vooral extra in te zetten op het zogenoemde ‘voorliggende veld’. Hiermee wordt getracht het beslag op de gemeentelijke middelen verder te beteugelen, zonder de inwoners te kort te doen.

Investeringen

Het college stelt de raad voor in 2022 bijna twee miljoen euro te investeren. Hiervan heeft een groot deel betrekking op fietspaden en verkeersmaatregelen in de verschillende dorpen op grond van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP). De overige investeringen betreffen o.a. een kunstgrasveld bij KIOS in Ruinerwold en de vervanging van diverse speeltoestellen in de gemeente. Ook wordt er geïnvesteerd in het rioolstelsel en in ondergrondse afvalverzamelcontainers voor flessenglas. Vanzelfsprekend zijn er daarnaast nog de lopende investeringsprojecten die de nodige aandacht verdienen, zoals de realisatie van het ‘Huus voor Sport & Cultuur’ te Zuidwolde.

Onroerendezaakbelasting

In de bestaande meerjarencijfers was reeds t/m 2024 rekening gehouden met een trendmatige verhoging van de OZB met 1,5%. Het college gaat er vooralsnog vanuit dat deze lijn kan worden aangehouden en dat er geen extra verhogingen van de OZB nodig zijn. Van een verdere verhoging in de toekomst kan wel sprake zijn als de ambities van de gemeente daartoe aanleiding geven, net als de daarbij behorende maatschappelijke investeringen.

Raad over Kadernota

De raad debatteert donderdag 17 juni in eerste termijn over de nota. Dan houden de fracties ook hun algemene beschouwingen en geeft het college een reactie. Het raadsdebat begint om 13.30 uur.Op donderdag 24 juni is de verdere behandeling in tweede termijn en neemt de gemeenteraad een besluit over de Kadernota 2022. De raadsvergadering begint om 19.30 uur. De aanbiedingsbrief en de Kadernota 2022 zijn hier in te zien.

Samen op weg naar een aardgasvrij De Wolden

ma, 17/05/2021 - 07:54

In 2030 willen we als tussenstap 70% procent van onze elektriciteit duurzaam opwekken. Ook hebben we de ambitie om in 2030 de gebouwen in De Wolden te verwarmen door middel van 100% groen gas. In 2040 willen we 100% van onze elektriciteit duurzaam opwekken.

Waarom willen we aardgasvrij worden?

Nederland heeft internationale afspraken gemaakt om de CO2–uitstoot de komende jaren flink te beperken, om zo de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. De verbranding van aardgas zorgt voor CO2-uitstoot. Dit heeft effect op de gemiddelde temperatuur op aarde en de verandering van het klimaat. In Nederland zorgt de gaswinning in Groningen ook voor aardbevingen. We willen niet volledig afhankelijk zijn van aardgasleveringen uit het buitenland. Het vervangen van aardgas voor een duurzaam alternatief wordt de warmtetransitie genoemd.

Op weg naar een aardgasvrij De Wolden

In het Klimaatakkoord is opgenomen dat gemeenten, met betrokkenheid van stakeholders, uiterlijk in 2021 een tijdpad bepalen voor een stapsgewijze aanpak richting een aardgasvrije gebouwde omgeving (woningen en andere gebouwen). Gemeenten hebben dus de verantwoordelijkheid om de warmtetransitie in goede banen te leiden. Elke gemeente stelt hiervoor een Transitievisie Warmte op, die in 2021 vastgesteld moet worden door de gemeenteraad. Een Transitievisie warmte is een beleidsdocument dat een eerste richting geeft aan de aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. In de visie staat welke wijk wanneer van het aardgas afgaat en wat de mogelijke warmte-oplossingen zijn om van het aardgas af te gaan. In De Wolden zien we een belangrijke rol weggelegd voor groen gas. Om in 2030 evenveel groen gas in het gasnetwerk te hebben als dat er verbruikt wordt, zal er aanzienlijk bespaard moeten worden op het gebruik van gas. Het is de vraag of er genoeg groen gas beschikbaar zal zijn om aan de vraag van alle gebouwen te voldoen.

Het opstellen van de visie doen wij in De Wolden door onderzoek te doen naar geschikte technieken en duurzame warmtebronnen, koppelkansen te inventariseren en op zoek te gaan naar “logische” momenten. Dit doen wij niet alleen met deskundigen, maar ook samen met onze inwoners. Hoe ziet een aardgasvrij De Wolden eruit? Dat bepalen we samen!

Online bijeenkomst 25 mei: 19.30 uur-21.15 uur

Op 25 mei aanstaande wordt een online bijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst willen wij samen met u nadenken over de warmtetransitie in De Wolden. En samen in gesprek gaan over kansen en uitdagingen met betrekking tot het aardgasvrij worden van De Wolden. Welke uitgangspunten zijn belangrijk in De Wolden, welke kansen zien we en wat kunt u zelf doen om uw woning te verduurzamen?

De afgelopen maanden is samen met onder andere de netbeheerders, de woningcorporatie en lokale duurzaamheidsinitiatieven nagedacht over kansen en uitdagingen en is gekeken naar welke warmtebronnen in De Wolden beschikbaar zouden kunnen zijn. Deze uitkomsten willen we ook graag met u delen.

Wij ontmoeten u graag tijdens de online bijeenkomst. U kunt zich aanmelden via communicatie@dewolden.nl tot uiterlijk 25 mei 12.00 uur. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een link waarmee u toegang krijgt tot de online bijeenkomst.

Digitale vragenlijst

Naast het organiseren van een online bijeenkomst willen wij ook graag de mening weten van onze inwoners door middel van een digitale vragenlijst over de transitie naar een aardgasvrij De Wolden. Houd voor meer informatie over de warmtetransitie in De Wolden de gemeentelijke kanalen in de gaten! Samen op weg naar een aardgasvrij De Wolden.

Burgemeester Roger de Groot neemt afscheid van De Wolden

do, 06/05/2021 - 15:08

Toen Roger de Groot als vierde burgemeester geïnstalleerd werd zei hij al: ik wil met beide benen tussen de mensen op Woldense grond staan. ‘Naast inwoners, met inwoners, voor inwoners en als inwoner. Zo’n burgervader wil ik zijn.’ En dat is in die 9 jaar wel gebleken. Contact met de inwoners, ondernemers, verenigingen was een groot onderdeel van zijn werkzaamheden in De Wolden.

Initiatiefrijk

Daarnaast was een van zijn speerpunten: Hoe kun je de samenleving meer in zijn kracht zetten? “Mensen kwamen al vlot bij me met nieuwe initiatieven. De slogan ‘actief en betrokken’ werd direct al benadrukt”, kijkt De Groot terug. Het was de voorbode van Initiatiefrijk De Wolden. Het Groene Hart in Veeningen en het Struunpad in Koekangerveld waren de eerste projecten in het licht van overheidsparticipatie. Inwoners hadden zelf plannen gemaakt, fondsen aangeschreven, zetten zelfwerkzaamheid in en vroegen een bijdrage aan de overheid.” Sindsdien zijn er ruim 125 initiatieven verblijd met een bijdrage.

Afscheid inwoners

Het afscheid staat in het teken van de inwoners. Uiteraard worden alle coronamaatregelen in acht genomen. Daarom is er gekozen voor een afscheid in de buitenlucht door middel van een ‘drive through’. U kunt dan lopend/fietsend langs Roger. Roger is op vrijdag 21 mei op 4 plaatsen (de voormalige gemeenten) aanwezig. Daar krijgt u de gelegenheid om de burgemeester uit te zwaaien. Het schema ziet er als volgt uit:

21 mei
09.00-10.30 uur: Ruinerwold, parkeerterrein Buddingehof
11.00-12.30 uur: Ruinen, de Brink
13.30-15.00 uur: de Wijk, parkeerterrein de Slenken
15.30-17.00 uur: Zuidwolde, parkeerterrein sportpark Woltingeslag

Mocht je niet in de gelegenheid zijn afscheid te nemen, dan kun je dat doen via de facebookpagina https://www.facebook.com/afscheidburgemeesterrogerdegroot een bericht voor Roger achterlaten.

Roger de Groot geeft de voorkeur aan een donatie voor ‘Jeugdfonds Sport&Cultuur Drenthe’ i.p.v. een afscheidscadeau. U kunt uw bijdrage overmaken op rekeningnummer NL57BNGH0285078933, o.v.v. afscheid Roger de Groot.

Herdenking 4 mei 2021

di, 04/05/2021 - 17:00

Dames en heren

De herdenking van 4 mei is een traditie. Maar het is meer dan alleen een traditie. Het is ook van grote waarde om stil te staan bij de slachtoffers van oorlog, geweld en onderdrukking.

We leven nu, 76 jaar na de Tweede Wereldoorlog in vrijheid. Wat heeft de afgelopen 76 jaar betekend? Waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021?
Door corona zijn onze vrijheden ingeperkt. Het is een geheel nieuwe ervaring: verlaten winkelstraten, gesloten kantoren en cafés, de dringende oproep om thuis te blijven en - tot voor kort ondenkbaar - zelfs een avondklok.

Voor een land waar vrijheid zo hoog in het vaandel staat als in Nederland weegt die inperking zwaar. Wij hechten grote waarde aan onze ‘vrijheid’. Maar wat betekent die vrijheid eigenlijk? En hebben we daar allemaal hetzelfde beeld bij?

Vrijheid heeft vele betekenissen. ‘Kunnen gaan en staan waar je wilt’ en ‘Je eigen keuzes kunnen maken’. Maar ook ‘Jezelf kunnen zijn’, en ‘Vrij zijn om te doen en te zeggen wat je wilt’.
Het gaat zowel om keuzevrijheid, om bewegingsvrijheid, als ook de vrijheid van meningsuiting. De kern is dat mensen uiteindelijk vrij willen zijn om de keuzes te maken die ze zelf willen. Hun kinderen op te voeden zoals ze zelf willen. Te geloven wat ze zelf willen.

Afgelopen jaar is opnieuw duidelijk geworden dat vrijheid maar beperkt maakbaar is. Het is kwetsbaar. Een virus kan zomaar, tenminste een jaar lang, roet in het eten gooien.

Ik heb er in mijn columns ook regelmatig bij stilgestaan. De inperking van vrijheid doet heel wat met ons. En wat zijn we opgelucht als er weer iets meer kan. Nu hebben wij het geluk dat we hier in De Wolden voldoende ruimte hebben om naar buiten te gaan. We kunnen dan weer even genieten van een gevoel van vrijheid. Maar we hebben niet alle vrijheden terug. Zo zijn sommigen ondernemers erg beperkt in hun keuze om te ondernemen. En dat weegt zwaar. Je ziet ook steeds meer tegenstellingen. Met de één gaat het goed en heeft minder last van de beperkingen, maar bijvoorbeeld de jeugd heeft het zwaar. Ons geduld wordt dan ook danig op de proef gesteld.

Vrijheid is dan ook een kostbaar en kwetsbaar goed. Ondanks de beperking in bewegingsvrijheid zijn wij vrij om nog allerlei keuzes te maken in het leven. Het tekent onze samenleving, en onze vrijheid, dat we daar in ons land volop gebruik van maken. Het debat, zowel lokaal, regionaal als landelijk is breed en soms luid.

Toch moeten we ons gezamenlijk beseffen dat die vrijheid van handelen en van spreken ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Een verantwoordelijkheid om ons te bekommeren om onze medemensen en ons te realiseren wat ons handelen en ons spreken voor anderen betekent. Te beseffen dat hetgeen wij in vrijheid mogen zeggen voor een ander moeilijk is om te horen. Te beseffen dat jouw mening gehoord mag worden, maar dat ook de reactie van een ander hierop van waarde is. Vrijheid betekent dat je alles mag zeggen, maar het betekent eveneens dat je ook luistert naar een ander.

De kern van vrijheid is dat je het samen beleeft, samen invult. En er ook samen waarde aan geeft. Dat is wat we ieder jaar vieren, en wat we elke dag opnieuw dienen te beschermen en te versterken.

Morgen, 5 mei, vieren we Bevrijdingsdag. Dan vieren we dat we in vrijheid mogen leven. Maar er is voor mij geen Bevrijdingsdag voordat we op 4 mei hebben stil gestaan bij die mensen die hun leven hebben gegeven zodat wij in vrijheid kunnen leven.

Roger de Groot, burgemeester

Europese aanbesteding e-HRM applicatie

ma, 03/05/2021 - 11:07

Hiervoor is op 20 april een Europese aanbesteding gestart. Dit betreft een openbare procedure met als doel om de partij te selecteren die het beste voldoet aan de eisen en wensen. De aanbesteding loopt via Negometrix en is ook op Tenderned gepubliceerd. Alle contacten verlopen via Negometrix. Ook inschrijven dient via Negometrix plaats te vinden.

Alle verdere informatie en documenten vindt u op de site van Negometrix.

Pagina's